Het gaat bij jouw kind niet vanzelf op school. Hoe vind je nu het bos door de bomen als je op zoek gaat naar leerhulp? Er is van alles te koop! Hieruit kiezen is lastig.
Wat heeft je kind nodig?
Als dat zo gemakkelijk te bepalen was, had school het probleem waarschijnlijk al opgelost. Soms is er echter iets anders nodig. Een andere leermethode, een andere leerhulpplek of een ander gezicht. Of een combinatie hiervan.
‘Jij kunt iets op zo’n manier zeggen, dat het niet voelt alsof het dwingend is maar het werkt wel zo’, zeggen ouders vaak tegen mij. Als ouder ken je je kind het beste. Wat vindt hij moeilijk? Wat doet hij niet graag? Waarvan denk je, dat is bij dit kind echt anders dan bij mijn andere zoon of dochter? Of anders dan bij een vriendje? Wat valt je op in de dagelijkse omgang met je kind? Wat zou je graag voor hem willen dat beter lukt? Je antwoord hierop, vormt de vraag die je stelt aan de hulpverlener die je benadert.
Omgaan met leerproblemen is ook een keuze
Soms is er een diagnose gesteld (dyslexie, dyscalculie, ADHD, ASS en/ of anders). Soms ook niet. Heeft je kind moeite met lezen, rekenen, tekstvakken, taal/ talen, concentreren, gemotiveerd zijn voor school of onthouden? Of misschien wel met meerdere dingen? Goed om te weten is dat ergens niet goed in zijn te maken heeft met kennis, motivatie, oefening, de manier van leren, succeservaringen, zelfvertrouwen en aanleg. En dat deze dingen met elkaar samenhangen en elkaar beïnvloeden.
Bijles, specifieke hulp of maatwerk?
Je kunt kiezen voor inhoudelijke hulp, zoals de wiskundebijles voor mijn dochter. Als je kind moeite heeft met 1 bepaald vak op school, dan is bijles vaak voldoende. Als er echter meer aan de hand is dan niet goed zijn in een vak en extra oefening nauwelijks zoden aan de dijk zet, heeft je kind maatwerkhulp nodig. Leerhulp die niet alleen gericht is op het ervaren probleem. De hulpverlener moet dan kunnen putten uit een rugzak van mogelijkheden en de juiste keuze en combinatie hieruit kunnen maken, voor jouw kind. Leren gaat over motivatie, inzet, zelfvertrouwen en zelfbeeld, geheugen, concentratie, verschillende leermethodieken en natuurlijk niet te vergeten ook inhoud, daar waar je kind lesstof niet heeft opgepikt. De juiste handvatten krijgen om betere cijfers te halen dus, maar ook op het moment dat je kind ze nodig heeft. Een leerprobleem staat vaak niet op zichzelf. We zijn een totaalpakketje als mens. Wat je denkt en voelt bepaalt mee hoe je iets doet. Als je je daarin begrepen en erkend voelt, ga je beter je best doen. Als je weet hoe je het beste je best kunt doen voor resultaat, ga je nog beter je best doen en boek je ook vooruitgang.
Methodieken en hulpmiddelen
Er is veel vergelijkbaar aanbod. Ik krijg bijvoorbeeld geregeld de vraag wat het verschil is tussen Ik Leer Anders en de Kernvisie methode. De basis is denk ik hetzelfde. Beelddenkers hebben het vermogen om kennis in hun hoofd te zien, dus daar kunnen ze die ook bekijken voor een toets. Op het gebied van leren leren worden er ook meerdere trainingen aangeboden. Voor leren leren is bijvoorbeeld werkhouding belangrijk, plannen en organiseren, begrijpend lezen, samenvatten en mindmappen, de juiste technieken om woordjes en grammatica te leren, om te leren onthouden en om je te kunnen concentreren. Het belangrijkste is wel, dat je kind erachter komt wat voor hem of haar werkt en vervolgens hoe dit onder de knie te krijgen. Bij leerproblemen zijn er ook allerlei leerhulpmiddelen die hierin extra kunnen ondersteunen. Bijvoorbeeld een leesliniaal bij dyslexie. Als hulpmiddelen werken, ben ik voor. Ze moeten wel mogen op school, anders heeft je kind er weinig aan.
Hoe weet je welke leerhulp je koopt?
Simpel. Dat weet je van tevoren niet precies. Daarom is het goed dat je je niet voor (te) lange tijd vastlegt. Je weet toch pas of je iets prettig en goed vindt, als je het hebt kunnen proberen? En iets wat niet bij je past, werkt ook niet. Dat staat los van het feit dat vooruitgang boeken moeite kost. Je kind maar jou ook. Baseer je keuze op vertrouwen. Probeer bekenden die je voorgingen, te spreken over hun ervaringen. Verdiep je in de beschreven methodieken en het beschreven resultaat. Vraag een gratis kennismaking en neem je kind natuurlijk mee. Stel jullie vragen, proef de sfeer en ervaar het contact. Hoe ga je de deur uit? En nog belangrijker, hoe gaat je kind de deur uit?
En als het toch niet bevalt?
Bespreek voordat je de samenwerking aangaat, wat je hoopt te krijgen voor je kind en voor jezelf. En op welke termijn. Ben eerlijk als het niet is wat je had verwacht. Waarom zou je een heel traject doorlopen van iets wat niet werkt? Maak dit bespreekbaar. Vraag je tevoren wel af, of jullie inzet voldoende is geweest voor succes. Een traject is als een recept. Als je bij een appeltaart de suiker en het meel weglaat, wordt het ook niets. En verwacht niet teveel in te korte tijd. Zelf graaf ik graag in mijn rugzak, tot ik de leeroplossing voor jullie heb gevonden. En als ik hem niet vind, ben ik daar eerlijk over. Een ontevreden klant is slechte reclame. Daarom ga ik voor het beste resultaat op basis van wederzijds vertrouwen.
‘Als je vertrouwen hebt, hoef je niet de gehele trap te zien om de eerste stap te zetten.’
~ Martin Luther King

Maak jouw eigen website met JouwWeb